Czy dieta może zapobiec chorobie Alzheimera?

0
376
Rate this post

Eksperci badają, jak dieta może wpłynąć na początek i postęp choroby Alzheimera. Dowiedź się o najnowszym badaniu tej choroby pozbawiającej pamięci.

Niewiele rzeczy w życiu jest tak strasznych jak zapomnienie naszych bliskich, naszych historii i samych siebie. A jednak to właśnie  się dzieje z ponad 5 milionami ludźmi w Ameryce Północnej cierpiącymi na chorobę Alzheimera. Lekkie roztargnienie w początkowych latach choroby powoli rozrasta się do poważnych problemów z pamięcią,

Mimo obszernych badań, zarówno przyczyna jak i lek na chorobę Alzheimera są na razie nieosiągalne. Eksperci przypuszczają, że skomplikowana kombinacja genetycznych, środowiskowych i życiowych czynników powoduje pogorszenie funkcji poznawczych, chociaż nadal badają to, jak to się dzieje i jak temu można zapobiec.

Jednym kierunkiem badania jest dieta. Chociaż jeszcze nie osiągnięto żadnego przełomu, istnieje kilka produktów które są badane z powodu ich szczególnego związku z chorobą Alzheimera.

Dieta i choroba Alzheimera: kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy B

“Kilka badań znałazły związek między spożywaniem dietetycznej ryby zawierającej kwasy tłuszczowe omega-3 a spadkiem rozwoju choroby Alzheimera”, mówi Tara Harwood, zarejestrowany dietetyk w Cleveland Clinic w Ohio. “Jednak, trzeba przeprowadzić więcej badań zanim będą wyciągnięte jakieś wnioski”.

Wysokie stężenie aminokwasu homocysteiny we krwi zostało powiązane z ryzykiem wystąpienia demencji. Jednym z badanych zagadnień jest kwestia tego, czy zwiększone spożycie kwasu foliowego i witamin B6 i B12 rozkładających  homocysteinę może zapobiec chorobie Alzheimera. “Skuteczność suplementów witaminów B6 i B12 nie była udowodniona,” mówi Harwood, “ale jedno badanie stwierdziło zmniejszone wystąpienie choroby Alzheimera u osób które spożywały dużo kwasu foliowego”.diet altzhamier

Dieta i choroba Alzheimera: przeciwutleniacze

Inna możliwa teoria rozwoju choroby Alzheimera wiąże się z wolnymi rodnikami niszczącymi spójność komórek ciała. Te niestabilne molekuły mogą powodować starzenie się komórek i ich uszkodzenie, co może stanowić  jeden z elementów układanki choroby Alzheimera.

“Można zmniejszyć własne narażenie na wolne rodniki przez ograniczenie kontaktu ze słońcem, zanieczyszczeniem środowiska i paleniem”, mówi Harwood. “Jednak wolne rodniki są produktami ubocznymi metabolizmu, który ciągle trwa za dnia. Ponieważ nie da się całkowicie wyeliminować wolne rodniki, [spożycie żywności] z przeciwutleniaczami, takimi jak witamina E, witamina C, beta-karoten i flawonoidy, może pomóc”.

Żywność bogata w przeciwutleniacze to jagody, ciemnozielone i pomarańczowe warzywa, orzechy i fasola. Badania sczególnie pokazały, że szczury i myszy hodowane dla nabycia choroby Alzheimera polepszyły swoje funkcje umysłowe po spożyciu borówek, truskawek i żurawiny. Zielona herbata jest również bogata w przeciwutleniacze i chociaż jej działanie w zapobieganiu choroby Alzheimera nie jest udowodnione, stwierdzono, że picie pięciu kubków dziennie może zmniejszyć ryzyko choroby serca.

Dieta i choroba AlzheimeraDieta śródziemnomorska

Kilka niedawnich badań przeprowadzonych przez badaczy z wydziału neurologii w  Columbia University Medical Center w Nowym Jorku dotyczyły możliwych zapobiegawczych efektów typowej diety w krajach Morza Śródziemnego, takich jak Grecja. Dieta śródziemnomorska składa się przede wszystkim z owoców, warzyw, fasoli, ryby, oliwy z oliwek, umiarkowanej ilości wina, niektórych produktów mlecznych i niewielkiej ilości mięsa i drobiu.

Chociaż potrzebne są dalsze badania, wyniki wskazują na zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera i niższą śmiertelność wśród tych, którzy  cierpią na tę chorobę.

Chociaż nie ma jeszcze ostatecznego rozwiązania choroby Alzheimera, są kilka wskazówek. “Zmiany w diecie, suplementach, dodatków żywnościowych, witaminach czy alternatywnych lekach ziołowych nie zademonstrowały wpływu na ryzyko choroby Alzheimera czy jej przebieg podczas dobrze zaplanowanego eksperymentu klinicznego”, mówi Randolph Schiffer, MD, kierownik Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health w Cleveland.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here