Gdy nie możesz się powstrzymać od M&Ms

0
557
Rate this post

Podczas eksperymentu naukowcy podawali M&Ms szczurom i stwierdzili, że mózg nie może się powsztrzymać od słodyczy i tłustego jedzenia.

Badaczy z University of Michigan mówią, że chęć do przejadania smakołyków pochodzi z nieoczekiwanego obszaru mózgu zwanego prążkowie, które produkuje substancję podobną do opium, zwiększającą taką chęć i która może być częściowo odpowiedzialna za przejadanie wśród ludzi.

„Wcześniej, ludzie myślili, że ten obszar mózgu był jedynie odpowiedzialny za funkcje motoryczne i uczenie się, ale okazało się, że jest również związany z motywacją i generowaniem chęci natychmiastowego spożycia,” powiedziała główna badaczka Alexandra DiFeliceantonio, doktorant biopsychologii na uniwersytecie.

„To odkrycie może wpłynąć na ludzi”, dodała ona, zaznaczając, że w przyszłości  będzie możliwe kierować do tego obszaru lek który zablokuje impuls przejadania , pomagając w ten sposób ludziom zrzucić wagę. Eksperci jednak zaznaczają, że wyniki badań na zwierzętach nie zawsze przekładają się na ludziach.

Nowe badanie zostało opublikowane 20 września w czasopiśmie Current Biology.

Dla badania DiFeliceantonio i jej koledzy podawali szczurom lek, aby sztucznie zwiększyć aktywność prążkowia. Następnie zwierzętom podawano M&Ms i zaczęły one jeść dwa razy tyle, ile normalne szczury, powiedziała badaczka.

„To gdyby człowiek ważący 150 funtów zjadł siedem funtów M&Ms w ciągu godziny”, powiedziała DiFeliciantonio. Ponadto, badacze zauważyli, że ilość substancji o nazwie enkefalina produkowana w  prążkowiu wzrastała, gdy zwierzęta jadły czekoladowe smakołyki.Ms-Brown-transparent image

To zwiększona produkcja tej substancji była odpowiedzialna za wzrost chęci przejadania słodyczy i tłustego jedzenia, powiedziała DiFeliceantonio. Gdy szczury miały wybór pomiędzy zwykłym jedzeniem a M&Ms, szczury z wysokim poziomem tej substancji ustawicznie ignorowały swoje regularne jedzenie i jadły czekoladę.

Preferowanie słodyczy i tłustego jedzenia przypuszczalnie było jednym z czynników który pomógł ludziom prosperować, powiedział Dr. David Katz, kierownik Yale University Prevention Research Center w New Haven, Connecticut.

„Zwykle preferujemy aromaty takie jak słodkie które w naturze kojarzą się z  jedzeniem podtrzymującym życie, i zazwyczaj nie lubimy np. gorzkie zapachy, które są często związane z toksynami”, powiedział on.Jednak impulsy które kiedyś pomagały naszym przodkom chronić się przed głodem obecnie mogą przyczynić się do zaburzeń odżywiania i epidemii otyłości, dodał Katz.

„To jednak nie wina naszego świata, który jest taki sam, jak kiedyś” , powiedział on. „To ma związek z tym, co i ile ludzie jedzą, co przyczyniło się do zaburzenia naturalnej pracy mózgu”. Inny ekspert sądzi, że badanie może mieć wpływ na nałogi i otyłość.

Paul Sanberg, kierownik Center of Excellence for Aging and Brain Repair przy University of South Florida College of Medicine w Tampie powiedział, że wyniki badań „wskazują na obszary ludzkiego mózgu, które mogą być sprawdzone w przypadku zaburzeń odżywiania czy nałogu”.

Polecam obejrzenie filmiku, który może również pomóc w rozwiązaniu naszego problemu.


Jakie masz nałogi w odżywianiu? Opowiedz nam o nich w komentarzach!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here