zdrowa dieta

Jak dodać zdrowia do własnych przepisów?

Przygoda ze zdrowym odżywianiem może na początku wydawać się trudna, a przygotowywanie dań męczące i czasochłonne. Większość ludzi wyobraża sobie, że zdrowe gotowanie to obieranie kilku kilogramów warzyw i gotowanie ich na parze. Nic bardziej mylnego! Tak  naprawdę większość zwykłych przepisów, które stosujemy na co dzień można zamienić na zdrowe bez większego wysiłku. Wystarczy odrobina chęci i kreatywności!

Co można zrobić żeby danie było zdrowsze?

Pierwszą ważną kwestią jest sposób przyrządzania mięsa. Często nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez smażonego kotleta w panierce. Tymczasem dużo zdrowszym i równie prostym rozwiązaniem jest upieczenie mięsa. Pierś z kurczaka z piekarnika jest często nawet smaczniejsza i bardziej soczysta niż ta z patelni! Jeśli chodzi o panierkę, wystarczy zastąpić ją własną mieszanką ziół i przypraw. Gwarancja równie dobrego smaku jest pewna! Równocześnie przemycimy w naszym daniu dużo składników odżywczych zawartych w tych właśnie ziołach.

Nie unikaj ziemniaków! Ostatnio często można spotkać się z opinią jakoby ziemniaki tuczyły. Nic bardziej mylnego! W końcu ziemniaki to zwykłe warzywa, a warzywa nie zawierają dużo kalorii. Są natomiast bogactwem wielu witamin i składników mineralnych. Unikaj natomiast ziemniaków polanych tłuszczem, bo te już stanowią nie lada pułapkę!

Zamień cukier na owoce! Zamiast dosładzać poranną owsiankę cukrem, dodaj do niej więcej owoców. Nie dość, że danie będzie mniej kaloryczne, to jeszcze zwiększysz ilość dostarczanych do organizmu witamin i minerałów. Ewentualnie możesz zastąpić cukier miodem, ale musisz pamiętać, by nie dodawać go bezpośrednio do mocno ciepłych dań. Miód traci swoje cenne właściwości niestety już przy 40 stopniach Celsjusza.

Włącz do swojej diety owoce suszone. Jest to gwarancja zaspokojenia ochoty na słodycze. Jeżeli chcesz dosłodzić nimi ciasto, możesz wybrać suszone daktyle i zblendować je na gęsty krem o bardzo słodkim smaku.

Pamiętaj o jedzeniu orzechów! Każdy wie, że to moc zdrowia. Dodawaj je więc do sałatki, owsianki lub nawet kanapek z serkiem lub dżemem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *