redukcja

Jaką dietę wybrać na redukcję?

Redukcja.

Dieta na redukcję powinna być przede wszystkim dostosowana do naszego trybu życia. Osoba, która niewiele ćwiczy nie może mieć diety zbyt kalorycznej, ponieważ by redukcja była udana jest potrzebny deficyt kaloryczny. Przy większej aktywności dieta redukcyjna może mieć nawet 2000 kcal. Wiele zależy również od naszej wagi. Taką dietę powinien nam dobrać specjalista. Są jednak ogólne wyznaczniki diety redukcyjnej. Przede wszystkim jest ona uboga w węglowodany proste. Powinna mieć za to więcej białka, zwłaszcza kiedy trenujemy. Białko pozwoli nam na nabranie siły i masy mięśniowej, a przy okazji uchroni mięśnie przed rozpadem.

Dieta może być też z węglowodanami, ale muszą być to węglowodany złożone, które dodadzą nam energii na długi czas. Dieta redukcyjna powinna być pełna warzyw i owoców, zwłaszcza w sezonie letnim. Są mniej kaloryczne i znacznie zdrowsze niż słodycze. Możemy wybrać nisko słodzone owoce, takie jak porzeczka, czy agrest, a także niskokalorycznego arbuza, który dodatkowo ma w sobie dużo wody. Z warzyw wybierajmy te świeże oraz dostępne cały rok – marchwie, pietruszkę, czy buraki. Sezonowe warzywa także dodadzą nam energii. Nie zapominajmy przy tym o nawodnieniu.

Dziennie powinniśmy wypić minimum 2 litry wody, zwłaszcza kiedy trenujemy. Zamiast wody możemy wybrać soki, ale muszą być to soki naturalne, bez dodatku cukru. Unikajmy produktów light, które mają mniej tłuszczu, za to mają znacznie więcej cukru. W diecie redukcyjnej ważna jest również regularność posiłków. Najlepiej jeść do 3 godziny w równych odstępach. Dieta redukcyjna powinna być dostosowana do naszych smaków, byśmy mogli na niej dłużej wytrwać. Dieta musi być dostosowana również do naszych możliwości finansowych, dlatego nie warto kupować bardzo drogich produktów. Te dostępne na targu, czy w dyskontach również spełnią nasze oczekiwania. Wybierzmy regionalne, lokalne owoce i warzywa oraz zdrowe białko w postaci twarogu albo jaj. Mięso warto wybrać u lokalnego rzeźnika. Dobry będzie indyk oraz królik, który jest chudy, a przy tym smaczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *