dieta podczas chorob przewleklych

Czy dieta ma wpływ na rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów?

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, która może znacznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Badania wykazują, że żywność może zarówno przyczynić się do zachorowania, jak i wpłynąć na późniejsze leczenie.

Żywieniowe czynniki ryzyka w RZS

Do rozwoju RZS przyczyniają się czynniki, które powodują rozwój stanu zapalnego w organizmie: palenie tytoniu, kawa, słodzone napoje, a także nadwaga i otyłość. Negatywne działanie kawy obserwuje się dopiero przy codziennym spożywaniu powyżej 10 filiżanek, a wpływ palenia zwiększa się wraz z ilością wypalonych papierosów i ilością wypalonych paczkolat. Natomiast w niektórych badaniach stwierdzono również, które nawyki żywieniowe powodują rzadsze zachorowanie na RZS. Należą do nich spożywanie minimum 1 porcji ryb tygodniowo (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3) i umiarkowanej ilości alkoholu, która odpowiadała 2-4 piwom w tygodniu.

Dieta w RZS

Leczenie RZS polega głównie na stosowaniu leków modyfikujących przebieg choroby, rehabilitacji, a czasem również operacjach ortopedycznych. W  bólu pooperacyjnym można zastosować niesteroidowe leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, zawierające np. deksketoprofen, który ma szybki początek działania i można stosować  na pusty żołądek. Aby wesprzeć standardowe leczenie należy również włączyć odpowiednią terapię dietetyczną.

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów powinna mieć właściwości przeciwzapalne. Można je uzyskać dzięki dużej ilości warzyw, owoców oraz ryb, a także dzięki ograniczeniu mięsa. Spożywanie zawartych w nich antyoksydantów, potasu i kwasów tłuszczowych omega-3 redukuje ból i opuchnięcia stawów, a także sztywność poranną. Niektórzy specjaliści zalecają więc dietę śródziemnomorską lub diety roślinne (wegetariańska, wegańska) z suplementacją kwasów omega-3. Wykazano pozytywne działanie bakterii probiotycznych Lactobacillus casei. W przypadku osób otyłych z RZS zaleca się redukcję masy ciała. Odchudzenie zmniejsza aktywność choroby, a nawet może pozwolić na wejście w remisję. Dodatkowo niska masa ciała wraz z umiarkowaną aktywnością fizyczną (minimum 30 minut dziennie) zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, które są częstym powikłaniem RZS. Należy również pamiętać o odpowiednim spożyciu witaminy D i wapnia ze względu na wysokie ryzyko osteoporozy.

Reumatoidalne zapalenie stawów często współwystępuje z innymi chorobami autoimmunologicznymi (np. celiakia, Hashimoto, cukrzyca typu 1), dlatego niezwykle istotne jest systematyczne kontrolowanie stanu zdrowia. W przypadku współistniejącej celiakii dieta bezglutenowa pozwoli na obniżenie stanu zapalnego i złagodzenie objawów.

Leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów powinno się opierać na holistycznym podejściu. Połączenie farmakoterapii, rehabilitacji i właściwego żywienia jest sposobem na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia osób z RZS.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *